jQuery(function ($) { //open toggle on button click $('a.open-toggle').on('click', function(event){ $('#toggle3.et_pb_toggle_2 .et_pb_toggle_title').click(); }); });

FAQ – De vanligaste frågorna!

Kan man få CSN för att gå kursen? 
– Ja! Det kan man. Om, hur och hur mycket man kan få beror lite på hur gammal man är och om man har studerat något tidigare på folkhögskolenivå. Vi uppmuntrar er att kolla med CSN om hur det ser ut för just er, då det är svårt att bedömma individuellt – det beror till exempel på om du har fullkomliga gymnasiebetyg eller ej. Generellt kan man studera två år på folkhögskola med CSN från ”folkhögskolekvoten” och sen tar man ifrån sin ”högskolekvot”. Om du går entreprenör kan du tex ta från högskolekvoten. Men! Kolla med CSN, och om det är några oklarheter, så prata direkt med oss, så hjälper vi till att reda ut djungeln.

Vad behöver man kunna för att komma in? 
– Det finns inga krav på förkunskaper, utan istället vill vi se entusiasm, potential och intresse. Du söker in med ett personligt brev som du sen får följdfrågor på. Vi vill också att du bifogar betyg/intyg från utbildningar samt lämnar referenser.

Vad händer om man har någon diagnos? Fysiskt funktionshinder? 
– Det som händer är att vi vill veta det, så att vi kan anpassa och se till att det funkar för just dig. Lokalerna vi huserar i just nu ligger på bottenplan och toaletten är tillgänglig för rullstol, men kan vara svår att nå med eldriven rullstol. Däremot finns det en handikappanpassad toalett i huset bredvid med bättre tillgänglighet. Om du har läs/skrivsvårighet så finns det hjälpmedel för det. Om du har en neuropsykiatrisk funktionskillnad så ackomoderar vi så gott vi kan, beroende på diagnos, till exempel genom att ha ett lugnt rum att gå undan till, möjlighet att anpassa sin skolgång, eller liknande. Det viktigaste är att vi vet i tid, så vi kan styra upp vad du behöver!

Hur får man betyg? 
– Det får man inte. Man får ett intyg efter genomgången kurs, att man läst och vad man läst. På folkhögskola används inte betygsystemet som finns i resten av skolvärlden. Vi har heller inga prov eller examinationer, utan att du klarar kursen hänger på att du tar del av undervisningen och deltar i projektarbetena.

Kursen har en terminskostnad på 2500 kr. Varför det? 
– Det som kostar är inte kursen i sig, det är alltid gratis att gå på folkhögskola. De 2500 kronorna täcker material till prototyper, tillgång till teknik, kaffe (och det går åt en del…), skrivare och tryck samt studiebesök och resan till och från Berlin under vårterminen, samt biljetten till A maze. När man blivit antagen betalar man 200 kr utav de 2500 kronorna för första terminen, för att garanterat få sin plats. Man kan dela upp sin betalning under terminen.

Jag är speldesigner och vill komma och prata! 
– Kontakta Lovisa på lovisa.appelqvist@skurupsfolkhogskola.se, som är projektledare, vi gillar samarbeten och vi gillar gästlärare!

Jag är nyfiken men vill se lokalerna först, kan man komma på besök? 
– Självklart! Kontakta Lovisa (lovisa.appelqvist@skurupsfolkhögskola.se) så är du välkommen att komma på besök.